kleine fotocollage in banner
Fotoreportages Videoreportages Link & tegenlink Contact Disclaimer

Spoorwegongeval Hekendorp 1992

Op een mooie Pinksterdag, 8 juni 1992, was ik met m'n gezin vanuit Gouda op weg naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. We hadden voor deze NS-dagtrip de stoptrein naar Amsterdam uitgekozen.

Nèt voorbij de plek waar een jaar later station Gouda-Goverwelle zou verrijzen, in de flauwe bocht naar links op weg naar Woerden, zag ik een tegentrein naderen, maar meteen zag ik ook dat er zich een kudde koeien op het spoor bevond!

Ik zei tegen mijn echtgenote het hoofd tegen de bank te drukken en zette mezelf schrap, waarbij ik ons destijds 6-jarig zoontje behoedde voor de komende beelden (mijn echtgenote 'reed achteruit', mijn zoontje en ik 'vooruit').

Een noodremming werd ingezet maar de trein 'gleed' toch nog met een redelijke snelheid door de koeien heen. In totaal kostte het 7 koeien het leven. Achteraf bleek dat onverlaten het hek van de weide hadden open gezet waardoor de koeien op de spoorbaan konden komen.

Gelukkig bleef onze trein in z'n spoor, van de tegentrein liep echter het voorste stel uit de rails. Het was een zeer bijzondere belevenis!